CYRANECZKA

Cyraneczka jest najmniejszym gatunkiem kaczki występującym w Polsce. Obszar jej występowania na świecie jest dość szeroki – obejmuje tereny od Islandii i Wysp Brytyjskich przez całą północno-środkową Europę i Azję aż po wybrzeże Morza Czukockiego i Morza Beringa. Populacja europejska w trakcie zimy przebywa południowej Europie oraz w północnej i środkowej Afryce. Populacje z Wysp Brytyjskich i środkowej Europy są osiadłe, to znaczy, że nie odbywają wędrówek. Ptaki azjatyckie spędzają zimę w południowej i w północno-wschodniej Azji. Cyraneczki zadomowiły się również Ameryce Północnej, gdzie występują na terenach od północnego zachodu po środkowo-wschodnie rejony kontynentu. Zimują w południowej części kontynentu i w Meksyku. Cyraneczka jest pełną uroku miniaturką, która doskonale wygląda wśród innych gatunków kaczek. Hodowcy w pierwszych dniach po narodzinach, powinni podawać pisklętom pokarm pochodzenia zwierzęcego, między innymi: zooplankton, larwy ochotek, poczwarki mrówek, kiełże, mielone krewetki oraz rzęsę wodną. Można karmić kaczuszki mieszanką paszową dla kacząt. Kaczki dorosłe w niewoli jedzą granulat dla kaczek hodowlanych, ziarna zbóż, wszelkie zielonki, okopowe jak też zooplankton. W zbiorniku hodowlanym powinny znaleźć się larwy owadów, aby kaczki mogły samodzielnie zdobywać pożywienie. Zimy w naszym klimacie znoszą dobrze, lecz muszą mieć dostęp do wody. Zagrożeniem dla cyranek występujących w naturalnym środowisku są nie tylko polowania, ale również utrata siedlisk lęgowych w wyniku osuszania śródleśnych bagienek i dolin rzecznych. Dewastacja naturalnego środowiska zmniejsza liczebność ptaków wodnych. U cyraneczki występuje różnica w ubarwieniu godowym samca i samicy. Cechą rozpoznawczą samca jest brązowo-zielona głowa z połyskiem i popielatym ubarwieniem tułowia z beżową nakrapiana piersią. W Polsce nie ma licznych stanowisk lęgowych cyraneczki – gniazduje w miejscach spokojnych i dalekich od ludzkich siedlisk. Preferuje gęsto zalesione oczka wodne, śródleśne jeziorka i stawy. Gniazdo buduje na lądzie, ale w pobliżu wody. Ma kształt płytkiej jamki wysłanej częściami roślin oraz puchem. W kwietniu składa od 5 do 15 jaj, wysiaduje je 23 dni. Potomstwem opiekuje się tylko samica. Pisklęta prowadzone są nad wodę parę minut po wykluciu. Młode potrafią latać po miesiącu od wyklucia. Młode cyraneczki stają się samodzielne po czterdziestu czterech dniach od przyjścia na świat. Dojrzałość płciową wszystkie osobniki osiągają po ukończeniu pierwszego roku życia.

Inne zwierzęta