GĘŚ GĘGAWA

Jednym ze szczególnie pięknych widoków przyrodniczych w Polsce stada lecących gęsi.  Miłośnicy ptaków i ornitolodzy obserwują przelot gęsi i wydzielają gatunki. Wielu osobom gęś kojarzy się z białym, hałaśliwym i kąśliwym ptakiem hodowanym na wsiach dla mięsa i pierza. Dzikie gęsi, do których zalicza się gęś gęgawa mają kolorowe ubarwienie. Gęś gęgawa ma budowę podobną do gęsi domowej. Charakteryzuje się ciekawą barwą upierzenia –ciemnopopielatą z białymi paskami w poprzek pokryw skrzydeł. N grzbiecie upierzenie ptaka jest ciemniejsze i przechodzi w kolor ciemnobrązowy. Ogon ma barwę białą, którą przełamują szare sterówki w środku. Ciekawostką jest akt, że samce i samice mają takie samo upierzenie. W omawianym gatunku nie występuje zjawisko dymorfizmu płciowego, czyli odmiennego upierzenia płci. Gęś gęgawa mierzy około metra, rozpiętość skrzydeł sięga 140 centymetrów, waży do 4,5 kilogramów. Gęś jest ptakiem roślinożernym. Podstawę jej jadłospisu stanowią: wodorosty, groch, zboża i trawa. Gęś gęgawa rzadko gniazduje w Polsce- szacuje się, że ilość gniazdujących par wynosi ok.3 tysięcy. Jest to ptak przelotny. W Polsce można ją spotkać w kwietniu oraz na przełomie października i listopada. Gniazduje głównie na północy kraju, najchętniej nad morzem, choć gniazdujące gęsi można spotkać także na Śląsku. Jej siedliskiem są słodkowodne zbiorniki porośnięte trzcinami, moczary i podmokłe łąki. Przebywa na terenach trudnodostępnych dla człowieka. Gniazda buduje na lądzie lub w wodzie trzcinach, szuwarach, wysepkach, brzegach jezior i rzek. Zdarzają się gniazda gęsi na wierzbach na budynkach. Gniazdo wyściełane jest piórami, gałązkami, liśćmi i trawą. Pływające gęsi najczęściej można spotkać na środku zbiornika wodnego. Pływają całą rodziną, to znaczy wraz z młodymi z ostatniego lęgu. Pierwsza płynie samica, za nią młode, a samiec zamyka rodzinę i broni przed niebezpieczeństwem. Młode wchodzą do wody na drugi dzień po wykluciu Gąsior odsuwa się od gniazda na czas pękania jaj i ukazywania się młodych. Przez okres wysiadywania jaj towarzyszy samicy i pilnuje gniazda, zaś po wylęgu wraz z samicą wychowuje potomstwo. Gęś gęgawa może być wzorem wierności w związku.. Łączy się w pary na całe życie, a gdy jeden z partnerów zginie, drugi pozostaje już na stałe samotny. Lecąc stadem w powietrzu tworzą charakterystyczną figurę określaną mianem klucza. Jej głos jest bardzo zbliżony do dźwięków, a ściślej rzecz ujmując, krzyków wydawanych przez gęś domową. Najdłużej żyjąca gęgawa miała 15 lat.

Inne zwierzęta