JELEŃ SIKA

Jeleń sika zwany również jeleniem wschodnim wywodzi się z terenów wschodniej Syberii i Mandżurii. Początkowo zamieszkiwał także kraje Dalekiego Wschodu, takie jak Chiny, Koreę, Japonię oraz Tajwan, z czasem został jednak przeniesiony i zadomowiony na inne tereny, także Europy. W Polsce pojawił się końcem XIX wieku w okolicach Pszczyny i Elbląga. Uznany za zwierzę łowne, pozyskiwany głównie dla mięsa, skór oraz poroża. Obecnie często, z racji łatwego oswajania, hodowany jest na fermach czy w parkach. Jeleń sika zaliczany do rodzaju Cervus preferuje lasy liściaste i mieszane o nieznacznych prześwitach, które porastają średniej wysokości góry. Zwierzęta te lubią także, gdy mają zapewnioną osłonę przebywać w polach zbożowych. Ten gatunek jelenia jest stosunkowo niewielki, mniejszy od daniela. Ciężar i rozmiar ciała są bardzo różne i zależne przede wszystkim od konkretnej populacji. Długość dochodzi do 1,5 metra, plus około dwudziestocentymetrowy ogon. Wysokość w kłębie liczy natomiast od 75 do 110 centymetrów. Masa ciała może wynieść do 110 kilogramów. Krępe ciało jeleni osadzone jest na dość krótkich nogach. Poniżej stawu skokowego tylnych badyli często pojawiają się jasne szczotki włosów. Umaszczenie gatunku jest generalnie jasnobrązowe, z najbardziej charakterystyczną u nich kwestią, czyli jasnymi cętkami. Poroże jeleń wschodni nakłada po pierwszym roku, najczęściej przyjmuje ono formę ósmaka. Faza kulminacyjna rozwoju poroża to czas między siódmym a ósmym łbem. Jeleń sika wykazuje spore przywiązanie do terenu, porusza się na bardzo niewielkim obszarze. Młode osobniki żyją w chmarach, starsze w małych grupkach, a najstarsze najczęściej wybierają samotny tryb życia. Żyją średnio 15- 18 lat. Komunikują się za pomocą dźwięku, ale i zapachu, ten wykorzystywany jest do przekazywania informacji o gotowości do rozrodu oraz do znakowania terenu. Na pożywienie jelenia składają się głównie trawy, zioła, pąki, pędy, jeżyny, czy rośliny okopowe. Zwierzęta osiągają dojrzałość płciową około 16-18 miesiąca życia. Rozmnażanie polega na gromadzeniu przez samca na swoim, wyznaczonym uprzednio terytorium, nawet kilkunastu samic. Jest to tak zwane gwizdowisko. Rozpoczyna się ono w październiku i trwa do końca listopada. Ciąża u jeleni wschodnich trwa ponad 200 dni, rodzą się dwa lub jeden cielak, którego waga wynosi od 4,5 do 7 kilogramów. Zagrożeniem dla jelenia są duże drapieżniki, przede wszystkim wilki, ale i tygrysy. Jako zwierzyna łowna, są także narażone na upolowanie przez człowieka. W naszym kraju objęte okresem ochronnym.

Inne zwierzęta