CZERNICA

Miłośnicy fotografowania i obserwowania kaczek, wiedzą, że pewnych gatunków tych ptaków nie spotkają na płytkich wodach. Jedną z takich kaczek jest czernica, która unika silnie zarośniętych płytkich stawów, jak i bardzo głębokich jezior o piaszczystym, bezwartościowym dnie. Żeruje ona w tak zwanej strefie dennej, wybierając z mułu i spośród miękkiej roślinności drobne bezkręgowce (mięczaki, larwy owadów). Pokarm roślinny stanowi niewielką część kulinarnych upodobań czernicy. Potrafi ona nurkować na głębokość kilku metrów, najchętniej wyjada pokarm z głębokości 2-3 m. Często wypoczywa lub śpi na otwartej wodzie. W czasie godowym zmienia się zachowanie kaczora – przybiera on charakterystyczne pozy i wykonuje szereg efektownych ruchów, które mają zwrócić uwagę kaczki. Ciekawostką jest to, że ruchy wykonywane są zawsze w tej samej kolejności. Gniazdo umieszczone jest w szuwarach, blisko wody, aby kaczka w razie zagrożenia mogła zejść z niego wprost do wody. Schodząc z gniazda kaczka nie zostawia jaj na pastwę losu, ale przykrywa jaja puchem, aby nie zmarzły i nie były widoczne dla wroga. Dystans ucieczki wynosi 40-60 m. Kaczka wysiadująca jaja opuszcza miejsce wysiadywania, jeżeli wyczuje człowieka. Przedtem jednak chroni jaja w opisany powyżej sposób. Czernica gniazduje pojedynczo lub w luźnych koloniach. Zdarza się, że zakłada gniazda w sąsiedztwie mew. Dojrzałość do rozrodu osiąga w wieku 1 lub 2 lat. Jaja składa w drugiej połowie maja, a szczyt znoszenia ma miejsce na przełomie maja i czerwca. Składa 8-11, maksymalnie do 14 jaj, które wysiaduje przez 24-26 dni. Często podrzucają jaja innym ptakom: głównie innym gatunkom kaczek i mewom. Pisklęta zaraz po wykluciu opuszczają gniazdo. Samica opiekuje się potomstwem przez 45–50 dni. Kaczor w szacie godowej jest czarny, z białymi bokami i spodem ciała. Samica i samiec w ubarwieniu poza okresem rozrodczym są brunatne, z jaśniejszymi, pręgowanymi bokami i krótkim czubkiem na potylicy. Urocze puchowe pisklęta są ciemnobrązowe, mają żółte policzki i gardło oraz piersi i brzuszek. Czernica przybyła do Polski pod koniec XIX wieku. Obecnie jest jedną z najliczniej gniazdujących kaczek w naszym kraju. Odlatuje wraz z zamarzaniem zbiorników wodnych. Ptak ten występuje w pasie od Islandii i Wielkiej Brytanii po Kamczatkę. Na południu można go zobaczyć na obszarze Europy Środkowej po północną Mongolię i Hokkaido. Nazwa ptaka pochodzi od ubarwienia kaczora – zwierzę ma biało-czarne upierzenie.

Inne zwierzęta