GŁOWIENKA

Polska jest krajem, do którego na lęg przylatuje kilka gatunków kaczek. Jedną z nich jest głowienka. Jest to typowy przedstawiciele grążyc, to znaczy kaczek zdobywających większość pożywienia podczas nurkowania. Potrafi zanurkować nawet do głębokości 2,5 metra. Pod wodę może sięgać wyciągając szyję i zanurzając równocześnie przednią część tułowia. Tył ptaka t sterczy pionowo na taflą wody. Jej żerowiskiem jest muliste dno z bogatą roślinnością. Odżywia się roślinami wodnymi oraz drobnymi zwierzętami: larwami owadów, ślimakami i małżami.  Liczebność gatunku określana jest, jako średnia, na głowienkę można polować od sierpnia do końca grudnia. Ekolodzy ostrzegają, że temu gatunkowi kaczki zagraża niewłaściwa gospodarka stawowa, zmniejszanie siedlisk, niszczenie roślinności wynurzonej i likwidowanie wysp. Głowienka upodobała sobie zbiorniki wodne w pobliżu terenów zamieszkanych przez ludzi – lubi pływać w stawach hodowlanych, w zbiornikach zaporowych, starorzecza lub cieki o leniwym prądzie, jeziora. Najważniejsze, aby zbiornik był duży i głęboki. Młode ptaszki często pływają w mniejszych zbiornikach: stawach, torfiankach i bagnach.  Rodzice wyprowadzają kaczęta z nich na zbiorniki o większej powierzchni lustra. Licznie gniazduje na wyspach. Dlatego tak istotną rolę w zachowaniu populacji wielu ptaków wodnych odgrywa ochrona naturalnych wysepek. Jesienią i zimą widywane jest stado głowienek na otwartych, dużych jeziorach. Często przebywa na otwartej wodzie, gdzie wypoczywa. Głowienka zamieszkuje tereny od Wysp Brytyjskich, Europy Środkowej i Wschodniej po Mandżurię i północną Japonię w Azji.  Jest to ptak poszukujący cieplejszych miejsc na okres zimy. Zimuje w basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie, w subsaharyjskiej Afryce i Azji Południowej. Zimującą głowienkę mogą dostrzec mieszkańcy Dalekiego. Głowienka sporadycznie gości na Hawajach, Filipinach, Guam, Wyspach Owczych, Azorach, Wyspach Kanaryjskich i Wyspach Zielonego Przylądka. Kaczka ma krępą sylwetkę. W trakcie okresu godowego samiec ma głowie i na górze szyi ubarwienie rdzawo kasztanowe, dół szyi i pierś oraz podogonie i dolne pióra ogona są barwy czarnej.  Samica, w porównaniu do kaczora wygląda niepozorna – ogólnie ma ubarwienie brązowe, z tym, że wierzch i boki są trochę jaśniejsze. Młode i samce poza okresem godowym mają upierzenie podobne do samicy. Od innych kaczek można odróżnić ją po dużym i płaskim czole. Toki rozpoczynają się późną zimą, a kończą w kwietniu. Głowienki to kaczki monogamiczne.

Inne zwierzęta