JELEŃ SZLACHETNY

Jeleń szlachetny występuje praktycznie na terenie całej Europy. Jest to zwierzę bardzo popularne i piękne, głównie ze względu na majestatyczny wygląd. Jest to jedno z największych gatunków osiadłej zwierzyny płowej. Występuje nie tylko w Europie, ale także w północnej Afryce, Azji zachodniej oraz na Bliskim Wschodzie. Zwierzęta te zostały także introdukowane na tereny Ameryki Południowej, Australii oraz Nowej Zelandii. Istnieje, co najmniej kilkanaście podgatunków jelenia, oraz jeszcze więcej jego ekotypów. W Polsce występuje jeleń europejski, znany także, jako skandynawski. Co do ekotypów natomiast, dzielimy gatunek na bieszczadzki, mazurski, pomorski i wielkopolski. Jelenie szczególnie upodobały sobie większe kompleksy leśne, miejsce zamieszkania zmieniają jednak w zależności od pory roku. Spotkamy je przede wszystkim w nizinnych oraz górskich lasach liściastych i mieszanych. Z racji dużego i rozłożystego poroża unikają natomiast terenów porośniętych gęstymi krzakami. Jeleń szlachetny, to jak już zostało wspomniane jeden z największych gatunków zwierzyny płowej. Wysokość w kłębie waha się od 75 do 140 centymetrów, długość ciała to zaś 175- 265 cm, dodatkowo 10- 20 centymetrowy ogon. Imponująca jest natomiast masa ciała, która dochodzi nawet do ponad 200 kilogramów. W Polsce najczęściej spotkamy jelenie około 150 kilogramowe. Zróżnicowanie rozmiarowe jest zależne przede wszystkim od płci, ale dodatkowo od wieku oraz zasięgu geograficznego. Umaszczenie jelenia jest raczej jednolite, jedynie w młodości mogą występować cętki na bokach i grzbiecie. Kolor latem brązowo płowy lub rudawy, zimą natomiast szarawy. Od momentu wykształcenia się drugiego poroża byk wytwarza razem z zimową suknią gęstą grzywę na szyi i karku. Opisując wygląd nie sposób pominąć poroża. Jak u każdego z jeleniowatych jest ono imponująco duże. Posiada okrągłą tykę oraz zróżnicowaną liczbę odnóg. Poroże zrzucane jest raz do roku na przełomie marca i kwietnia, a zaczyna odrastać wczesną wiosną. Jelenie są z natury zwierzyną dzienną, ale w momencie poczucia zagrożenia prowadzą nocny tryb życia, w dzień ukrywając się przed niebezpieczeństwem w leśnych gęstwinach. Ich pożywieniem są przede wszystkim liście, kora, owoce oraz pędy drzew i krzewów, zboża, trawy, zioła, ale także ziemniaki czy buraki. Zimą posilają się mchami, porostami i zeschniętymi trawami. Jelenie żyją zasadniczo w stadach, którym przewodzi licówka, prowadząca młode cielę. Według polskich przepisów łowieckich nie można strzelać do licówki podczas polowania.

Inne zwierzęta